Press "Enter" to skip to content

Scurta istorie a gentii, de la inceputuri si pana astazi

Cauti o geanta de dama din piele naturala practica si eleganta? Intra pe Alesa.roDupa cum am mai spus, geanta, de piele sau nu, este un accesoriu nelipsit unei femei, care, daca este frumoasa si de calitate, scoate orice tinuta din anonimat. Si orice doamna, am putea spune! Pe langa rolul estetic, are si unul practic, cum ar fi acela de a depozita micile gustari, ea reprezinta si un fel de „masa de toaleta portabila” sau un fel de mini-birou, mini-biblioteca sau alte insusiri care i s-au atribuit treptat.

Asa se face ca, de-a lungul timpului, geanta a suferit numeroase transformari, iar prima utilizare a unei genti a fost tocmai in sensul acesta, de a cara mancare si apa, alcatuita din cateva fasii din piele de animal, un fel de saculet. Mai tarziu, incepand cu Imperiul Roman si Evul Mediu, incepe sa prinda nuante mai chic si poate fi atarnata in talie, ca mai apoi, in Renastere, sa adopte forma unui mic saculet in care erau depozitate anumite lucruri, precum sticluta cu parfum sau o oglinjoara.

Prima „pochette” isi face simtita prezenta prin anii 1916, o gentuta cu forma rectangulara, este in acelasi timp si practica si eleganta. Sustinuta de un lantisor din metal, putea fi realizata din tricot, piele stofa sau plasa.

In anii ’50 apare geanta in forma de galetusa, pentru ca in ’55 sa urmeze geanta matlasata. Cu toate acestea, in timpul serii, gentile realizate din satin sau catifea cu diverse aplicatii erau preferate de doamne care manifestau o predilectie pentru pietrele pretioase sau imitatiile acestora.

Schimbari majore aduc si anii ’60: atarnand pana in dreptul soldului, geanta are acum o forma lunga si moale datorita materialului din panza sau lac accentul fiind pus pe modul practic al gentii intrucat femeile erau din ce in ce mai interesate in emanciparea lor.

Abia in secolul XIX, forma gentii incepe sa arate cu cele pe care le folosim astazi. Astfel ca, prin anii ’80 faimoasele branduri precum Hermes, Chanel, Cartier sau Louis Vuitton isi fac aparitia si intr-un mod vadit reprezinta un semn de apartenenta la aceeasi comunitate. Gentile devin un articol indispensabil si o distinctie in ceea ce priveste statutul social.

Astazi, fie ca este exponent al pozitiei sociale sau al afluentei financiare, fie ca este folosita pentru functionalitatea ei, geanta, de piele sau nu, este un element semnificativ in viata unei femei, atat pentru garderoba cat si pentru imaginea acesteia.

De aceea, indiferent care ar fi istoria ei, va invitam sa aruncati un ochi asupra colectiei de genti de piele, de data aceasta, din magazinul nostru. Sigur gasiti o geanta de piele eleganta, practica si care sa…scoata orice tinuta din anonimat 🙂 Ce spuneti?

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arata
Ascunde