Press "Enter" to skip to content

Stilul retro in moda

stl retroCum se defineste stilul retro? Stilul retro poate fi definit succint ca o reinterpretare a unor tendinte trecute. Trecutul este chiar subiectul preferat al designerilor in ultimii ani prezentand in fiecare sezon, cel putin o tendinta majora reciclata dintr-o epoca apusa.

Evident, o tendinta nu vine niciodata singura si nu designerii sunt cei care au impus trendul retro ci un cumul de evenimente care au facut sa renasca un nou tip de retro. Iar aici putem reaminti serialul Mad Men, care dupa cum stiti si voi, a starnit o adevarata pasiune printre amatoarele stilului ultra-feminin al anilor ’60 influentand pana si designeri precum Michael Kors care, inca din 2008, prezinta o colectie inspirata din acest serial.

De asemenea, noua subcultura a hipsterilor (curent aparut in anii ’40) usor reperabila astazi prin uniforma lor compusa din blugi skinny, camasi in carouri, coafuri asimetrice, si ochelarii de soare RayBan Wayfarer se evidentiaza tot mai pertinent, paradoxal, daca ne gandim ca menirea acestui curent ar fi trebuit sa ramana un soi de negare a conventiilor sociale si a trendurilor volatile.

Anii ’20
Stilul flapper ar fi considerat reprezentativ pentru aceea perioada, acesta descriind o silueta cilindrica prin rochiile care nu marcau talia in nici un fel si coborau pana la jumatatea gambei. Tunsorile bob si palariile cloche erau preferatele femeilor din aceea perioada. De asemenea, stilul androgin popularizat de Coco Chanel se bucura de un real succes si tot atunci, pentru prima data in istorie, femeile incep sa poarte pantaloni.

Anii ’30
Stilul anilor ’30 a fost influentat in mare parte de recesiunea economica si de atmosfera tensionata inaintea celui de-al doilea razboi mondial. In moda, s-a tradus prin siluete rigide de inspiratie militara, hainele avand mai ales rol functional si utilitar. Hainele isi indeplineau strict rolul de a acoperi corpul.

Anii ’40
In prima perioada din anii ’40, moda se afla sub auspiciile austeritatii. Insa, sfarsitul acestora a insemnat revenirea caselor haute couture si in consecinta, revenirea feminitatii prin colectia lansata de Christian Dior numita New Look. Acesta a refacut silueta feminina cu ajutorul jachetelor scurte cu umeri falsi ce marcau talia si prin fusta creion desenand astfel, aceea silueta clepsidra. De asemenea, manusile, perlele si palaria erau nelipsite din garderoba femeilor.

Anii ’50
Dupa rationalizarea materialelor din perioada razboaielor mondiale, anii ’50 au reprezentat atat o explozie in design, cat si una a inovatiilor. Christian Dior, Hubert de Givenchy sau Coco Chanel au reprezentat pilonii acestei ere. Christian Dioar prin promovarea jachetelor scurte structurate si rigide alaturi de fuste ample pana la jumatatea gambei. Rochiile de seara pastrandu-si acelasi design, simple in partea superioara si ample in partea inferioara.

Hubert Givency deschide trendul rochiilor in A ( celebre in anii „60) si creeaza celebra mica rochie neagra purtata de Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffanny’s <despre care am mai scris intr-un articol anterior> Coco Chanel, previzionand declinul caselor haute couture si viitorul apropiat al liniilor de serie, propune un stil simplu prin jachete fara guler cu taieturi bine definite din tweed, model extrem de copiat ulterior.

Anii ’60
Pentru prima data in istorie tinerii dau tonul in moda. Desi se pastreaza linia feminina adusa de anii ’50, spre sfarsitul decadei apar schimbari importante. Fusta mini devine un must, iar rochiile in A si taieturile geometrice devin extrem de populare. De asemenea, se deschide calea materialelor sintetice precum spandexul, poliesterul sau poliamida.

Anii ’70
Stilul anilor ’70 a insemnat un amestec de stiluri. Femeile poarta mini, midi sau maxi. Totul era permis. De asemenea, apare si stilul punk, un amestec de obiecte fetis combinat cu tricouri rupte cu diferite mesaje anarhiste.

Anii ’80
Anii ’80 in moda sunt sinonimi cu power dressing. Jachete cu umerii supradimensionati, culori puternice care atrag atentia, bijuterii masive din zona kitsch-ului, par tapat in exces si machiaj in culori psihedelice. Filmele si serialele isi pun masiv amprenta asupra modei.

Ei, acum ca am facut o incursiune in lumea retro, caror ani crezi ca se adapteaza stilul tau? Sau este o persoana autentica si inovezi in materie de moda?

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arata
Ascunde