Press "Enter" to skip to content

Tipuri de genti in functie de forma si manere

O geanta de dama mare si frumoasa de culoare albastraChiar dacă bărbații se întreabă ce anume cărăm după noi de avem gențile așa de pline, în ele noi ascundem secrete, iluzii, agenda, bani, acte, dresuri, parfumuri și orice altceva ar avea nevoie o femeie, pentru a rămâne proaspătă și frumoasă oriunde ar merge, inclusiv o pereche de balerini. Pe bune!

Geanta este un obiect foarte important pentru noi de aceea nu permitem nimănui să își bage nasul în ea să vadă ce ascundem.

Sunt atât de răspândite încât le găsești la orice doamnă sau domnișoară, de la femeia de afaceri, mamă, bunică, studentă etc, de la mică la mare, într-o varietate largă de culori și la prețuri adaptate oricărui buzunar.

Dar te-ai întrebat vreodată care este istoria acestui accesoriu atât de popular? De unde provin? Cine le-a utilizat prima dată?

Poșetele antice erau utilizate în special de către bărbați pentru a-și ține banii sau obiectele de valoare. Acestea erau confecționate din piele sau postav și erau legate în jurul taliei.

In secolele XIV-XV, atât femeile cât și bărbații își prindeau un mic săculeț de către cel mai important element vestimentar medieval: brâul sau cingătoarea.

În timpul perioadei elisabetane datorită fustelor foarte voluminoase aceste gentuțe erau ascunse sub fuste. După Revoluția Franceză acele fuste enorme au fost înlocuite cu fuste mai înguste care conțineau mai puțin material. De aceea poșetele trebuiau purtate pe mână deoarece nu mai puteau fi ascunse sub fuste.

În secolul XX femeile puteau alege dintr-o gamă variată de modele, cel mai de succes fiind o geantă din piele care avea atașat un evantai și o pereche de ochelari tip “lornion”.

Până în anii ’30, majoritatea genților de azi au fost deja inventate: cele care se poartă pe umăr, cu un singur mâner, cu două barete, care se poartă pe braț etc.

În anii ‘ 50 designeri celebri ca Vuitton, Hermes și Chanel au făcut din acest accesoriu un must.
Gențile de astăzi sunt confecționate dintr-o multitudine de materiale ca imitație piele de reptile, imitație piele întoarsă, materiale impermeabile etc. Designerii se joacă cu imaginația, folosind materiale transparente pentru a expune conținutul genții.

Dacă nu știi ce să alegi am făcut pentru tine un mic ghid pentru a vedea ce ți se potrivește.

Gențile pot fi caracterizate în funcție de silueta lor precum și în funcție de mânere

  1. Baguette– este o poșetă în formă dreptunghiulară, mică și îngustă care seamănă cu pâinea franceză (baghetă). Aceasta poate fi folosită dacă îți place acest tip de pâine sau poți să pui în ea umbrela sau schițele de desen. Singurul inconvenient este că datorită formei acesteia nu este indicată pentru a depozita lucruri de uz pesonal gen : telefon, agendă, pix, bani etc.
  2. Barrel– geantă în formă de butoi sau tub închis, de obicei cu mânere pentru umăr. Aceasta se folosește în special pentru a căra echipamentul sport atunci când te duci la sală.
  3. Bowling bag– inițial a fost creată pentru a transporta mingea de bowling dar acum este un element esențial în modă.
  4. Bucket bag– geantă sub formă de găleată de dimensiuni medii sau mari, cu bretele și un cordon pentru închidere.
  5. Clutch– o geantă de mână, fără mânere, dreptunghiulară, utilizată de obicei seara dar poate fi folosita și ziua
  6. Geanta pentru cosmetice: este de diferite dimensiuni și forme, ideală pentru a transorta cosmetice.
  7. Geanta de doctor: geanta clasică de doctor are fundul plat iar laturile sunt rotunjite și ușor alungite. Pentru a fi transportată mai ușor, în partea de sus este prevăzută cu 2 mânere mari.
  8. Drawstring bag– geantă care se închide în partea de sus cu un cordon, cu bretele sau mânere, este folosită pentru ieșirile de seară.
  9. Fold over clutch– un clutch, cu sau fără mânere, care pot fi ascunse sau pliate.
  10. Hobo bag– geantă în formă de semilună, de dimensiuni medii, cu fermoar în partea de sus și care atârnă de umăr, fiind foarte practică și ideală oricărei ținute.
  11. Messenger bag sau geanta de poștaș– particularitatea acestei genți este că deține doar o singură curea pentru a fi purtată pe umăr. A fost inspirată de către gențile poștașilor care livrează corespondența.
  12. Poșeta plic: poate avea formă plată, pătrată sau dreptunghiulară, cu o clapă în formă de triunghi care se pliază ca un plic.
  13. Rucsacul– este o geantă care este cărată pe spate cu ajutorul bretelelor duble și late. Rucsacul poate fi purtat pe un umăr sau pe ambele.
  14. Saddle purse– o geantă de dimensiuni mari care dă impresia că atârnă pe o șa de cal.
  15. Geantă de umăr– orice geantă care are o curea pentru umăr.
  16. Sling bag– o geantă cu o curea lungă, similară genții de poștaș doar că mai mică.
  17. Tote bag– o geantă cu dimensiuni de la mediu spre mare. Uneori este vândută ca o geantă de cumpărături refolosibilă. Acest model poate căra orice dar este prea mare pentru o geantă de mână normală, de aceea mai este denumită și Shopper.
  18. Weekend bag– o geantă care este folosită pentru a transporta îmbrăcăminte și articole personale necesare excursiilor de week-end.
  19. Wristlet bag– geantă în formă de clutch care are atașat o curea de piele pentru a fi purtată la pulsul mâinii ca o brățară, permițându-ți să ții și geanta și să te miști liber în același timp.

In concluzie, gentile s-au raspandit semnificativ in ultima perioada si din punct de vedere al designului, dar si al culorilor, asa ca, indiferent de stilul pe care il adopti, vei gasi geanta care sa te reprezinte cel mai bine.

Tu cate tipuri de genti detii?

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arata
Ascunde